Werk in uitvoering: de automatische eindredacteur

 In onderzoek

Het Fontys FutureMediaLab doet met steun van het Stimuleringsfonds van de Journalistiek onderzoek naar de invloed van technologie op het vertellen van verhalen. Als startpunt ontwikkelen we drie tools: een systeem om met sensoren verhalen te vertellen, een tool die grote hoeveelheden data doorzoekt en een automatische eindredacteur. Sander Wubben werkt aan deze laatste ontwikkeling. Een update.

Sander, waar werk je aan?

“Ik maak een applicatie die checkt hoe eenvoudig of moeilijk een tekst is. Het is niet eenvoudig om automatisch de leesbaarheid van een tekst te bepalen, maar een aantal kenmerken van de tekst kunnen makkelijk automatisch in kaart worden gebracht: Zijn de paragrafen niet te lang? En hoe zit dat met de zinnen, zijn die kort genoeg? Ook checkt de applicatie het woordgebruik in de tekst en probeert jargon en ambtelijk taalgebruik aan te duiden en suggesties te geven voor verbetering.”

Waarom is dit interessant voor onze mediapartner ANP?

“De eindredactie van het ANP is verantwoordelijk voor de kwaliteit van de persberichten die worden verstuurd naar de klanten. Nu zijn ze veel tijd bezig met het checken van alle berichten. Deze tool kan ze daarbij helpen, zodat de stijlfouten snel uit de tekst kunnen halen met de applicatie en zo meer tijd overhouden om zich te richten op inhoudelijke fouten. Mogelijk kan het in de toekomst ook worden ingezet door de journalist zelf, als check voordat de tekst wordt opgestuurd.”

Waar heb je tot nu toe aan gewerkt?

“De afgelopen tijd heb ik het webframework in elkaar gezet en daar de eerste basisfunctionaliteit in gebouwd. Je kan je tekst submitten en de applicatie vertelt je of je tekst voldoet aan de stijleisen van het ANP met betrekking tot zins- en paragraaflengte. Ook toont de app per paragraaf of deze voldoet en plot de verdeling van zinslengtes zodat je snel een idee krijgt in hoeverre de tekst afwijkt van de norm.”

Waar ga je verder mee aan de slag?

“De volgende weken ga ik de component ontwikkelen die de woordsuggesties doet. Deze component suggereert eenvoudigere woorden of frases als er in de tekst onnodig ingewikkelde woorden staan. Dit gebeurt door de bewuste tekst te vergelijken met grote hoeveelheden tekst. Je kan dan meten hoe waarschijnlijk of voorspelbaar een tekst is. Als de tekst heel onvoorspelbaar is, dan is hij vermoedelijk te ingewikkeld.”

Verdere ontwikkeling binnen het Fontys FutureMediaLab

Binnen het Fontys Future MediaLab werkt Sander verder aan de ontwikkeling van dit systeem. De tool wordt in fases opgeleverd; in januari verwachten we de definitieve running demo. Na de oplevering van deze demo start voor het Fontys FutureMediaLab een nieuwe fase. Hierbij kijken we naar de implicaties van deze en de andere tools die we binnen FFML ontwikkelen.  Zo komen we terug naar de overkoepelende onderzoeksvraag: wat is de invloed van technologie op het vertellen van verhalen?

Recent Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search