Een compleet nieuw brein, Daniël Pinck

 In and now for something completely different, onderwijs
[column col=”3/4″]Creativiteit beperkt zich natuurlijk niet alleen tot kunstenaars, copywriters en conceptontwikkelaars. Het compleet nieuwe brein van Daniël Pink laat ons op een nieuwe manier kijken naar wat mensen en organisaties tegenwoordig succesvol maakt. Niet langer zullen advocaten, accountants, radiologen of softwareontwikkelaars het voortouw nemen; de beurt is aan degenen die de rechterhelft van hun hersenen een hoofdrol geven in hun werk. Het zijn de ontwerpers, scheppers en ontwikkelaars – kortom, de creatieven in de brede zin van het woord. Dat is wat organisaties en onze economie nodig hebben om innovatief te blijven: mensen die hun creativiteit kunnen en durven gebruiken.[/column]

[column col=”3/4″]

 

Het informatietijdperk is voorbij, concepten hebben de toekomst. Het is daarom van essentieel belang dat organisaties en mensen een omslag maken: van functionaliteit naar ontwerp; van argumenten naar verhalen; van focus en specialisatie naar integratie en symfonie; van logica naar empathie; van zakelijkheid naar speelsheid en van materialisme naar zingeving. Daniel Pink beschrijft deze zes talenten op basis van geavanceerd onderzoek en geeft aansprekende voorbeelden, zoals een lachclub in Bombay, een middelbare school voor ontwerpers of een cursus ‘hoe ontmasker ik een valse glimlach’.

Kortom, we moeten af van het puur analytische denken dat zwaar leunt op de linkerhersenhelft. Hij noemt dat het L-gerichte denken. Het is de hoogste tijd om meer ruimte te geven aan onze creatieve en conceptueel denkende rechterhersenhelft: het R-gerichte denken.

High concept heeft te maken met de vaardigheid om patronen en kansen te zien, om artistieke en emotionele schoonheid te scheppen, om een bevredigend verhaal te construeren en om ogenschijnlijk losstaande ideeën te combineren tot iets nieuws.

High touch heeft te maken met het vermogen om je in anderen in te leven, de subtiliteiten van de menselijke interactie te begrijpen, blij te zijn met jezelf en dat plezier ook in anderen op te wekken, en het alledaagse te ontstijgen in de zoektocht naar doel en zin.

De vergrijzing van de Amerikaanse babyboomers – evenals de nog sterker vergrijzende bevolking van Japan en de Europese Unie – versnelt deze verandering. Naarmate mensen ouder worden, worden hun cognitieve patronen minder abstract (de oriëntatie van de linker hersenhelft) en meer concreet (de oriëntatie van de rechter hersenhelft), wat resulteert in een scherper gevoel voor de realiteit, een grotere gevoeligheid en versterking van het gevoel van verbondenheid. Naarmate mensen ouder worden gaan ze in hun leven dus meer plaats inruimen voor kwaliteiten die ze misschien verwaarloosd hebben in de haast om carrière te maken en een gezin groot te brengen: doel, intrinsieke motivatie en zingeving.

Pink heeft dit teruggebracht tot zes specifieke high concept- en high touch talenten die essentieel zijn geworden in dit nieuwe tijdperk. Het betreft de talenten design, verhaal, symfonie, empathie, spel en zingeving. Hij noemt ze de zes zintuigen.

pink

Niet alleen functie, maar ook Design. Je kunt niet meer volstaan met producten, diensten, ervaringen of levensstijlen creëren die alleen maar functioneel zijn. Het is nu economisch cruciaal en persoonlijk lonend om iets te creëren dat mooi, grappig of emotioneel aantrekkelijk is.

Niet alleen argument, maar ook Verhaal. In de overvloed aan informatie en data kun je niet volstaan met een effectief argument. Iemand vindt altijd wel een tegenwerping om jouw punt te weerleggen. De kern van overtuiging, communicatie en zelfbegrip is het vermogen om ook een onweerstaanbare vertelling te bieden.

Niet alleen focus, maar ook Symfonie. Veel zaken uit het industriële tijdperk en het informatietijdperk vereisten focus en specialisatie. Maar nu witteboordenwerk naar Azië gestuurd wordt en tot software gereduceerd is, staat er een nieuwe bonus op het tegenovergestelde talent: de stukjes tot een geheel maken, of tot wat Pink symfonie noemt. Tegenwoordig is niet de analyse het meest in trek, maar synthese – het hele plaatje zien, grenzen verleggen en losse stukjes combineren tot een boeiend nieuw geheel.

Niet alleen logica, maar ook Empathie. Het vermogen om logisch te denken is een van de dingen die ons menselijk maakt. Maar in een wereld overladen met informatie en geavanceerde analytische instrumenten volstaat logica op zich niet meer. Wat mensen die vooruit willen komen zal onderscheiden is hun vermogen om te begrijpen wat de man of vrouw naast hen drijft, om relaties aan te gaan en om belangstelling te hebben voor anderen.

Niet alleen ernst, maar ook Spel. Er is ruimschoots bewijs dat lachen, luchthartigheid, spelletjes en humor erg goed zijn voor gezondheid en werk. Natuurlijk moet je soms serieus zijn. Maar te veel ernst kan slecht zijn voor je carrière en nog slechter voor je algehele welzijn. In het conceptuele tijdperk moeten we allemaal spelen, in het professionele en het persoonlijke leven.

Niet alleen accumulatie, maar ook Zingeving. We leven in een wereld van materiële overvloed. Dat heeft honderden miljoenen mensen verlost van een dagelijkse worsteling en geeft ons de vrijheid betekenisvollere verlangens na te streven: doel, transcendentie en spirituele bevrediging.

Deze zes talenten zullen ons leven steeds meer bepalen en onze wereld vormgeven. De high concept en high touch talenten waar het nu op aankomt zijn in wezen menselijke talenten. Onze voorvaderen hielden zich niet bezig met het invullen en analyseren van  spreadsheets. Zij vertelden verhalen, toonden empathie en ontwierpen innovaties. Deze talenten waren altijd onderdeel van wat ons menselijk maakte. De uitdaging is om ze weer in conditie te krijgen. Iedereen kan de zes talenten van het conceptuele tijdperk meester worden.[/column]

 

Recent Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search