Werk in uitvoering: JoDa

 In onderzoek

Het Fontys FutureMediaLab doet met steun van het Stimuleringsfonds van de Journalistiek onderzoek naar de invloed van technologie op het vertellen van verhalen. Als startpunt ontwikkelen we drie tools: een systeem om met sensoren verhalen te vertellen, een tekstversimpelaar en een tool die grote hoeveelheden data doorzoekt. Matje van de Camp staat aan het roer van de ontwikkeling van deze laatste tool. Een update.

Aanleiding voor de ontwikkeling van deze tool was een vraag van Dimitri Tokmetzis, data journalist bij De Correspondent. Hij worstelt zich voor zijn werk dagelijks door grote hoeveelheden data heen. Met succes. Zijn werk is tijdrovend. Zouden we iets kunnen ontwikkelen dat zijn professionele leven makkelijker maakt?

Ja, zegt Matje van de Camp. Matje is een specialist in Sociale Netwerk Analyse. Voor haar onderzoek maakt ze systemen die onzichtbare netwerken bloot leggen in grote hoeveelheden data. Denk bijvoorbeeld aan een verzameling van Kamer van Koophandel data, jaarverslagen en nieuwsberichten. Namens het Fontys FutureMediaLab werkt ze op dit moment aan JoDa, en webgebaseerd dashboard ter ondersteuning van de workflow van de datajournalist. Ze vertelt zelf over haar werk.

Matje, wat is het concept van JoDa?

“Wij maken een webgebaseerd dashboard ter ondersteuning van de workflow van de datajournalist (werknaam: JoDa). De journalist kan zelf documenten uploaden binnen een eigen werkomgeving, waarna JoDa een geautomatiseerde semantische analyse van de tekst uitvoert en deze verbindt aan externe, openbare bronnen. Het resultaat van de analyse wordt inzichtelijk gemaakt door middel van een reeks aan doelgerichte visualisaties, zoals sociale netwerken, geldstromen en tijdlijnen, die rechtstreeks terugkoppelen naar de bronbestanden. Omdat geautomatiseerde analyses nooit 100% correct zijn, biedt JoDa de mogelijkheid om correcties aan te brengen die realtime doorgevoerd worden naar de visualisaties. JoDa maakt het op deze manier haalbaar om grote hoeveelheden ongestructureerde data te verkennen en snel de meest interessante delen naar boven te brengen. Wanneer de journalist zijn verhaal gevonden heeft, kan hij de juiste delen van de data selecteren voor publicatie en de visualisaties met gekoppelde bronnen toevoegen aan zijn artikel.”

Waarom helpt dit de data journalist vooruit?

“De toegevoegde waarde van JoDa voor De Correspondent is tweevoudig: enerzijds maakt het de workflow efficiënter, doordat er meer data verwerkt kan worden in kortere tijd; anderzijds biedt het de mogelijkheid om artikelen te publiceren compleet met bron, wat het vertrouwen van de lezer kan vergroten en bovendien aanknopingspunten geeft voor meer interactieve publicaties.”

Wat is er tot nu toe gebeurd?

“In kader van het COMMIT/Infiniti project is er een eerste demo van het concept ontwikkeld, genaamd FIDO (-te zien op http://infiniti.taalmonsters.nl, of zie screenshots onder aan deze blog-). De demo is tot stand gekomen in samenspraak met journalisten door middel van periodieke usability studies in de vorm van interviews. De data werd geleverd door De Correspondent en betreft het dossier over organisatie Vitol. Een van de partijen betrokken bij COMMIT/Infiniti is gespecialiseerd in het crawlen van het “deep web” en heeft een dergelijke crawl uitgevoerd met betrekking tot Vitol. Tot nu toe zijn ongeveer 200.000 documenten verzameld. Deze data wordt ons ter beschikking gesteld om de huidige use case verder uit te diepen en tevens de verwerkingscapaciteit van het systeem te optimaliseren.”

Verdere ontwikkeling binnen het Fontys FutureMediaLab

Binnen het Fontys Future MediaLab werkt Matje verder aan de ontwikkeling van dit systeem. Zo werkt ze aan een uitbreiding waardoor journalisten hun eigen documenten kunnen uploaden en correcties kunnen aanbrengen. Daarnaast wordt het systeem verbeterd aan de hand van usability studies en en verdere feedback. Na de oplevering van de running demo van het JoDa systeem, start voor het Fontys FutureMediaLab een nieuwe fase. Hierbij kijken we naar de implicaties van dit soort nieuwe tools en komen we terug naar de overkoepelende onderzoeksvraag: wat is de invloed van technologie op het vertellen van verhalen?

 

Screen Shot 2014-10-04 at 08.22.55

Screen Shot 2014-10-04 at 08.22.31

 

 

 

 

 

 

 

 

Recent Posts
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search